„Éghajlatvédelmi Teljesítmény Index (ÉTI) létrehozása és alkalmazása a regionális (megyei szintű) adaptációs és mitigációs fejlesztési tevékenységek értékelésére”

A Környezetgazdaságtan Tanszék munkatársa, Esses Diána doktorandusz előadást tartott a Magyar Regionális Tudományi Társaság XVI. Vándorgyűlésének Áramlások a térgazdaságban című konferenciáján, amelyet 2018. október 18–19-én tartottak Kecskeméten, majd bemutatta a kutatásait 2019. február 22-én, Gödöllőn, A Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciáján (V. Winter Conference of Economics PhD Students and Researchers), amely konferenciát a Doktoranduszok Országos Szövetsége szervezte.

Kutatásaiból két tudományos publikáció is született, az egyik A Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciájának 2019. júniusában megjelenő tanulmánykötetében, „Megyei szintű mitigációs potenciál vizsgálata és fejlesztési lehetőségei Magyarországon” címmel, a másik tudományos publikációt a Deturope című folyóiratba nyújtotta be „Regional characteristics of greenhouse gas emissions and decarbonization options in Hungary” címmel, amely várhatóan 2019 decemberében kerül megjelenésre.

A kutatás során kidolgozásra került a megyei szintű Éghajlatvédelmi Teljesítmény Index, vagyis az ÉTI, mely a megyei klímastratégiák várható regionális fejlesztési hatásának, környezeti, klímavédelmi teljesítményének vizsgálatára megfelelő értékelési módszernek tekinthető. Az ÉTI egységes keretrendszer, amely a DPSIR modellen alapszik. A kutatás során a mitigáció, az adaptáció és a szemléletformálás alapján kiemelte a megfelelő indikátorokat és a DPSIR modell alapján besorolta őket az öt kategóriába: ágazati hajtóerő, terhelés, állapot, hatás és válasz, majd fajlagos mutatókat képezve számszerűsítette. Ennek eredményeként elkészült a magyarországi megyék klímastratégiai tevékenységének összehasonlító teljesítmény indexe. A tanulmány az alábbi linken elérhető:  https://m2.mtmt.hu/gui2/?mode=browse¶ms=publication;30725403.

 

 „ AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ÚNKP-18-3 KÓDSZÁMÚ ÚJ NEMZETI KIVÁLÓSÁG PROGRAMJÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT”