Hallgatóink sikerei és kollégáink aktív részvétele a 36. OTDK-n

Hallgatóink sikerével ért véget a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, melynek Közgazdaságtudományi Szekcióját április 20-22. között a komáromi Selye János Egyetem rendezte. 

Szakmár Tamás Regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakon 2023 januárjában végzett hallgatónk a Területfejlesztés I. szekcióban ért el első helyezést, Dr. Szabó Mariann egyetemi adjunktus témavezetése mellett. Dolgozatában az Európai Unió vonatkozó stratégiai dokumentumából kiindulva vizsgálta a hazai szabályozást, továbbá a vizsgálati térség két kerületének releváns dokumentumait. A dolgozat során fő cél Budapest Főváros VIII. és X. kerület barnamezős fejlesztéseinek bemutatása volt. A Könyves Kálmán körút – Kőbányai út tengelyében megvalósuló két nagy projekt együttesen ugyanis több, mint 35 hektáros zóna megújulását irányozza elő (MÁV Északi Járműjavító kulturális, illetve a Józsefvárosi pályaudvar területén városrész-fejlesztés). Ezzel nem csak Magyarország, de Közép-Európa egyik legnagyobb barnamezős beruházása valósulhat meg. A projektek sikeressége esetén döntően változhat a térségről kialakult percepció, valamint a városlakók mentális térképére is új területek kerülhetnek. A munka végeredményeként volt hallgatónk elemezte a barnamező hazai definícióját, jelenlegi helyzetét, mivel úgy érezte, sokszor egymástól különböző beruházásokra ugyanazt a kifejezést használják.

Erőss Viktória, ugyancsak végzett Regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakos hallgatónk (témavezetője: Dr. Pálvölgyi Tamás) második helyezést ért el „A Covid-19 „zöld hajtásai”: a járvány hatása a környezeti teljesítményre és a hazai ágazatok karbon lábnyomára” című dolgozatával a "Fenntarthatóság I. - Fenntarthatóság makro perspektívában" című szekcióban. A dolgozat vizsgálta a főbb ágazatok CO2 kibocsátási tendenciáit, meghatározta a pandémia környezeti „lenyomatát” Magyarországon. A dolgozat új eredménye a pandémia kedvező és kedvezőtlen környezeti hatásainak szisztematikus értékelése.

Hallgatóink sikere mellett három kollégánk, név szerint Csigéné Nagypál Noémi, Szabó Mariann és Princz-Jakovics Tibor különböző szekciók munkájában vettek részt. 

A Fenntarthatóság I. tagozatban – ahol Csigéné Nagypál Noémi tagként vett részt a zsűri munkájában – délelőtt hét, délután pedig hat dolgozat került bemutatásra. A délelőtti, „Fenntarthatóság makro perspektívában” alcímű blokkban szó volt többek között a fenntarthatóság mérési lehetőségeiről, mind vállalati, mind országos szinten, továbbá a Covid-19 pandémia környezeti hatásairól. A délután bemutatott pályamunkák a fenntartható fogyasztás különböző aspektusaival foglalkoztak, többek között a textil- és divatipar valamint a műanyag termékek esetében. Két prezentáció is angol nyelven hangzott el. A zsűri mindkét témakör esetében egy-egy első és második díjat, illetve különdíjat osztott ki.

A Regionális gazdaságtan I. szekció munkáját segítette Dr. Szabó Mariann egyetemi adjunktus. A szekció elnöke Dr. habil. Reisinger Adrienn egyetemi docens (SZE), társelnöke: Dr. habil. Ritter Krisztián egyetemi docens (MATE), tagjai Dr. habil. Horváth Péter egyetemi docens (DE) és kollégánk voltak. A Regionális gazdaságtan I. szekcióban elhangzott 7 előadás között komplex térgazdasági vizsgálatok, városfejlődési elemzés, és a gazdasági fejlődés különböző ágazati és strukturális vonatkozásairól szóló munkákat mutattak be a hallgatók.

A Fenntarthatóság III. tagozat munkájában bíráló bizottsági tagként Princz-Jakovics Tibor vett részt. Délelőtt és délután is hat-hat előadást hallgatott meg a zsűri, illetve a jelenlévő érdeklődők. A „Szokások és választások”, illetve a „Zöld vállalati gyakorlatok” témakörbe csoportosított előadások különböző aspektusait dolgozták fel a fenntarthatósággal kapcsolatos vásárlói döntéseknek és az innovatívnak tekinthető, fenntarthatóságot erősítő vállalati működésnek. A dolgozatok széles spektrumát fogták át a módszertani lehetőségeknek, amivel a gazdasági szereplők motivációit és a felhasználók szokásjellemzőit vizsgálták a divatipartól kezdve a bútorgyártáson át a járműiparig. A hallgatók színvonalas munkáját a zsűri mindkét témakörben egy-egy első és második díjjal, illetve különdíjjal jutalmazta.