Munkatársaink Kari Kutatási Díjat nyertek!

2018. június 6-án tartották a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának hagyományos Pedagógus napi ünnepségét, melyen többek között a Kari Kutatási Díj is odaítélésre került. A Kutatási Díjat a Kar főállású oktatói és kutatói kaphatják a GTK kutatási és oktatási profiljába tartozó tudományos teljesítményük alapján. A Díjra két kategóriában lehetett pályázni: az első, ún. junior kategóriába a tanársegédek, adjunktusok, tudományos segédmunkatársak, tudományos munkatársak, a második, senior kategóriába az egyetemi docensek, egyetemi tanárok, a kutatóprofesszorok és a tudományos főmunkatársak tartoznak. 

2018-ban mindkét kategóriában a Környezetgazdaságtan Tanszék oktatói nyerték el a Kari Kutatási Díjat!

Dr. Buzási Attila adjunktus a junior, míg Szalmáné Dr. Csete Mária a senior kategória nyertese az elmúlt három évben végzett tudományos teljesítményük alapján.

Dr. Buzási Attila kutatásai az Kari Kutatási Díj esetében figyelembe vett előző három éves időszakban alapvetően a 2017. májusában befejezett doktori képzéshez, illetve a doktori értekezésének téziseihez kapcsolódtak. Vizsgálatainak középpontjában a klímaváltozás ágazati hatásainak vizsgálata, a fenntarthatóság elméleti és gyakorlati megközelítései, továbbá a klímaadaptáció városi megoldásainak feltárása és értékelése állt. Az érintett időszakban számos hazai és nemzetközi minősített folyóiratban közölte eredményeit, melyek közül kiemelendő a 2016-ban megjelent 1-1 Scopus és WoS által indexált folyóiratcikke. A publikációkban ismertetett eredmények számottevő érdeklődésre tarthatnak számot, melyeket a független hivatkozások számának alakulása is érzékeltet. Kutatási területén végzett vizsgálatainak eredményeinek bemutatására számos rangos nemzetközi és hazai konferencián sor került.

Szalmáné Dr. Csete Mária érintett időszakban végzett kutatásai és azok eredményei szerves részét, ill. Folytatását képezik az eddigi kutatásainak, melyek alapvetően a fenntarthatóság, klímaváltozás és térségfejlesztés hármasára, továbbá azok kapcsolódási pontjaira fókuszálnak. Eddigi kutatásaiban a fenntartható térségfejlesztési kapcsán egyre inkább fókuszba került a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás témaköre és a fenntarthatóság, valamint a különféle klímabarát megoldások, eszközök, módszertanok és politikák közötti szinergikus hatások vizsgálata. Mindhárom évben sor került a kutatási eredmények Web of Science adatbázisban szereplő folyóiratokban történő publikálására. A WoS publikációkban szereplő kutatási témakörök a városfejlesztés mitigációs és adaptációs szempontú vizsgálatához, a turizmus klímaváltozáshoz való alkalmazkodási lehetőségeihez, valamint a városfejlesztési projektek ex-ante értékeléséhez kapcsolódnak. A térségi, települési fenntarthatóság vizsgálatát komplex, interdiszciplináris megközelítés jellemzi, melyek során ágazati és térségi vizsgálatokra egyaránt sor került. 2017-2018 során az EMMI ÚNKP 17-4-III által támogatott kutatás keretében végzett kutatásait rugalmas alkalmazkodás és fenntartható térségfejlesztés összefüggéseinek a kor kihívásainak megfelelő IoT szempontú vizsgálatával egészítette ki.