Tanszéki sikerek a 2021-es OTKA pályázatokon

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által koordinált ún. “OTKA” (régebben Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) 2021-es kiírásán sikerrel szerepeltek a BME Környezetgazdaságtan Tanszék oktató-kutatói. A pályázatokat három kategóriában - posztdoktori (PD), fiatal kutatói (FK) és kutatási témapályázat (K) - lehetett beadni alapkutatási pályázatokat, melyek mindegyikénél körülbelül négyszeres túljelentkezés mellett zajlott az értékelési folyamat.

A kutatási témapályázatoknál a Szalmáné Dr. habil. Csete Mária habil. egyetemi docens által vezetett kutatócsoport “Közúti közlekedési technológiák és beavatkozások fenntarthatósági szempontú életciklus-értékelése” című, 48 hónapos futamidejű pályázatát ítélte támogathatónak a tematikus szakértői testület. Ugyancsak a kutatási témapályázatok között nyert támogatást a Dr. Zilahy Gyula egyetemi tanár, tanszékvezető által vezetett “Az innovatív üzleti modellek fenntarthatósági kihívásai - a 'prosumption' esete” c. pályázat, 36 hónapos futamidővel.

A fiatal kutatói kiválósági program keretében 12 évnél nem régebbi tudományos fokozattal rendelkező kutatók számára hirdettek alapkutatási felhívást annak érdekében, hogy a támogatottak Magyarországon alapítsanak saját kutatócsoportot tudományos karrierjük elején. Dr. Buzási Attila egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes ezen kategóriában nyert támogatást “Klímaadaptáció és városi fenntarthatóság időbeli és térbeli összefüggéseinek elemzése” c. pályázatával, 36 hónapos futamidőre, melynek keretén belül két fiatal kolléga is csatlakozik a kutatócsoporthoz.

Kiemelendő, hogy a Műegyetemen is egyedülálló, hogy ilyen magas számmal nyerjenek egy tanszéken belül OTKA pályázatokat: a Környezetgazdaságtan Tanszék a képzeletbeli egyetemi dobogó 2. helyén áll, egyedül a Gépészmérnöki Karon működő Műszaki Mechanikai Tanszéken volt több (szám szerint 4) nyertes pályázat 2021-ben. Gratulálunk kollégáinknak és természetesen az összes BME-s támogatottnak, sok sikert kívánunk a pályázatuk sikeres végrehajtásához!