Tanszékünk eredményei a 2019. évi Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK)

A Környezetgazdaságtan Tanszék jelentős sikereket ért el az OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójában: kollégáink által témavezetett hallgatók egy 1. helyezést, egy 3. helyezést és egy különdíjat hoztak el.

Tőke Péter "Új szereplő az energiapiacon: a helyi hidrogéntermelés integrációjának gazdasági előnyei a megújuló kapacitások hozambizonytalanságának kezelésével" című dolgozatában egy optimalizációs modellel vizsgálta a külföldön egyre terjedő, itthon még kevéssé ismert hidrogéngazdaság lehetséges szerepét az energiapiacon. Dolgozatának újszerűsége, ötletének eredetisége és a kivitelezéshez használt magas színvonalú módszertani ismereteinek köszönhetően első helyezést ért el. "Akkumulátorokkal kiegészített naperőművek versenyképessége csúcserőműként történő használat esetén Magyarország, Csehország, Románia és Szlovákia villamosenergia-rendszerében" című dolgozatában Havas Márton sikeresen egyesítette az új technológia rendszer-integrációjának várható hatásait a határkeresztező kapacitások növekedése miatt kialakítandó, nemzetközi értelembe vett regionális szemlélettel. A szakpolitikai tervezők és piaci szereplők számára egyaránt hasznos tanulmány különdíjat nyert. Mindkét hallgató munkáját Hortay Olivér segítette.

Vidéki Márta "Egy hulladékmentes étterem megvalósítási lehetőségei Magyarországon" című munkájával az OTDK Környezetgazdaságtan, fenntartható fejlődés szekciójában harmadik helyezést ért el. A szerző kimagasló szakmai kutatás keretében önálló piackutatást végezve és saját fejlesztési ötletek és javaslatok megfogalmazásával ötvözte a manapság igen divatos gasztonómia, a kulináris élvezetek és a szakmai körökben ugyancsak nagy súllyal szereplő körkörös gazdaság népszerű témaköreit. A szerző kutatását Péterné Dr. Baranyi Rita támogatta konzulensként.