Új publikáció az energiagazdálkodás területén

A BME Környezetgazdaságtan Tanszék kollégái - Dr. Hortay Olivér adjunktus és Szőke Tamás PhD hallgató - társszerzősége mellett jelent meg a "Price regulation and supplier margins in the Hungarian electricity markets" c. publikáció a neves Energy Economics (IF=5.2) folyóiratban!

A 2008-as válságot követően, egyre több háztartásnak okozott nehézséget az emelkedő villamosenergia-díjak fedezése, ezért a magyar kormány 2010-ben ármoratóriumot rendelt el, 2011-től visszavezette a hatósági ármegállapítást, majd 2013-tól tarifacsökkentésbe kezdett a – jellemzően lakossági – kisfogyasztók körében. A szakpolitikai beavatkozással kapcsolatos egyik fontos kritika az volt, hogy a kisfogyasztói árak szabályozásának terheit a – mindkét piacon jelenlévő – szolgáltatók a nagyfogyasztókra hárítják majd és a vállalati árak növekedése rombolja majd Magyarország versenyképességét.

Kollégáink tanulmányában egy vektor autoregresszív (VAR) modellben, havi aggregált adatokon vizsgálták, hogy milyen hatással voltak egymásra a kis- és nagyfogyasztókat ellátó szolgáltatók árrései 2004 és 2019 között. Az eredmények alapján arra lehet következetni, hogy a hatósági beavatkozás után a kisfogyasztói (más néven: egyetemes) szolgáltatói árrések nem voltak hatással a nagyfogyasztói árrésekre, ami arra enged következtetni, hogy a szakpolitikai beavatkozás nem okozott profit-átcsoportosítást.

A tanulmány elérhető a következő linken: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140988321000037