Új tanszéki publikáció a TVT Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok folyóiratban

Tanszékünk egyetemi adjunktusa, Dr. Szabó Mariann Dr. Lőrincz Katalin és Dr. Agárdi Izabella kutatókkal közös publikációja is helyet kapott a TVT Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok 2023 VIII. évfolyam 1. számában, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programhoz (https://veszprembalaton2023.hu/) kapcsolódó kutatásokat mutatja be.

A „Semmi különös? A Bakony Ékkövei” Társadalmi Innováció és hálózatos együttműködés a VEB2023 Programban c. cikkben a Bakony-Balaton régió négy településén – így Bakonynánán, Borzaváron, Jásdon és Nagyesztergáron – megvalósuló „Semmi különös? A Bakony ékkövei” társadalmi innovációs projektet mutatják be a szerzők. A tanulmány fókusza, hogy a közös alkotófolyamat mint társadalmi innovációs módozat hogyan segíti a hely-alapú stratégiai tervezést kisebb lélekszámú közösségeknél, amelyek egyrészről küzdenek egyik oldalról a népességmegtartással, illetve identitásuk megőrzésével. A tanulmányban a kutatás során alkalmazott módszerekre, alkalmazásuk során nyert tapasztalatokra helyeik a hangsúlyt, bekapcsolódva a hazai fejlesztéspolitikai diskurzusba.

A projekt a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) vezetésével 2022 évelején indult el, a szakmai tartalom kidolgozója, a projekt szakmai vezetője Dr. Szabó Mariann.

A folyóirat itt elérhető: https://www.turisztikaitanulmanyok.hu/aktualis-szamunk/